22 listopada w pracowniach zawodowych Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu przy ul. Grota Roweckiego 66 odbyła się VIII edycja konkursu MasterCheff zorganizowanego przez Środowiskowy Dom Samopomocy Salve.
Kulinarne zmagania w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego
Do konkursu przystąpiły 4 drużyny: Specjalistyczny Ośrodek Wsparcia, Środowiskowy Dom Samopomocy Salve, WTZ Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz WTZ Fundacja Brata Alberta. Rozpoczęcie konkursu poprzedził pokaz kulinarny przeprowadzony przez szefa kuchni Krystiana Cydejko i szefa kuchni Artura Kulińskiego. Potrawa pokazowa składała się z piersi z kaczki gotowanej metodą sous-vide, a następnie obsmażonej na maśle w towarzystwie puree z batata i puree miętowego w asyście konfitury z czerwonej cebuli.
Wszyscy goście zostali poczęstowani porcją degustacyjną przygotowanej potrawy. Konkurs składał się z dwóch części: praktycznej polegającej na wykonaniu dekoracyjnych kanapek oraz teoretycznej, w której uczestnicy odpowiadali na pytania z zakresu gastronomii.