Wiadomości z Sosnowca

Po Finale Kulinarnego Pucharu Śląska

  • Dodano: 2018-02-23 08:00, aktualizacja: 2018-02-23 08:31

19 lutego 2018 r Uczniowie Technikum nr 3 i Branżowej Szkoły I Stopnia nr 4 Gastronomicznej w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu (ul. Grota Roweckiego 64)  przystąpili  do  konkursu kulinarnego organizowanego przez Firmę WEINDICH Centrum Przemysłu Mięsnego i Gastronomii.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przystawki zimnej oraz deseru. Inspiracją do wykonania zadania  była tradycyjna kuchnia śląska  w autorskiej aranżacji. Uczniowie  - Tomasz Kostorz i Kordian Jarmundowicz prowadzeni przez nauczycieli Tomasza Wasyliszyna  i Dariusza Mączkę przygotowali przystawkę:

Antre – prażynki ryżowe krupniok, chips z ogórka

oraz deser Śląska rozkosz - mus jabłkowy, pasta makowa, glazura z białej czekolady:

Przy ocenie dań konkursowych jury zwracało szczególną uwagę na nazwę dania, jednolitość receptury, właściwy dobór technik kulinarnych, kompozycję na talerzu oraz potencjał pod kątem występu finałowego.

W eliminacjach wzięło udział 21 zespołów z województw: śląskiego, dolnośląskiego, opolskiego, łódzkiego, podkarpackiego. Do finału zakwalifikowało się 12 szkół, wśród nich uczniowie CKZiU w Sosnowcu.

Gratulujemy naszym finalistom i życzymy im powodzenia w dalszych zmaganiach finałowych konkursu, które będa miały miejsce dnia 12 marca 2018 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Sosnowiecki.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również