Dobry catering oznacza przede wszystkim rozsądny kompromis pomiędzy ceną oraz jakością jedzenia. To ostatnie musi być smaczne, ale także podane w estetyczny i miły dla oka sposób. Całość powinna opierać się na dopracowaniu szczegółów, od terminowej dostawy, profesjonalnego podania, aż po świeże składniki, wykorzystane do przyrządzenia potraw. Współcześni klienci są wymagający, a właściciele firm cateringowych muszą się bardzo starać, aby sprostać oczekiwaniom konsumentów.
Po czym poznać catering wysokiej jakości? Przede wszystkim taką firmę wyróżnia:
- dopracowane menu,
- prezentacja dań potencjalnym klientom,
- troska o estetyczny wygląd podawanych potraw,
- terminowość,
- profesjonalny zespół kucharzy, kelnerów i dostawców.
Menu na miarę każdej imprezy
Profesjonalna firma cateringowa stara się odpowiedzieć na potrzeby możliwie największej grupy klientów. Proponowane przez nią menu nie może być zatem zbyt skromne, ponieważ konsumenci lubią różne smaki, a do tego coraz częściej wybierają potrawy pasujące do motywu przewodniego organizowanej imprezy. Zatrudnieni w firmie cateringowej kucharze powinni zatem lubić wyzwania, choć z reguły najlepiej wychodzą im dania wymienione w menu. Jeżeli jest ich stosunkowo niewiele to nic złego. Wręcz przeciwnie, może być to znak, że kucharze są w ich przygotowaniu specjalistami. A skoro firma z tak okrojonym menu dobrze radzi sobie na rynku, zapewne serwowane przez nią jedzenie jest naprawdę smaczne.
Poza smakiem liczy się również wygląd podawanego jedzenia. Zwłaszcza jeżeli jest ono serwowane na eleganckiej imprezie czy spotkaniu biznesowym. Przed złożeniem zamówienia warto poprosić o mały pokaz umiejętności osób odpowiedzialnych za przygotowanie cateringu. A jeszcze lepiej dokładnie przyjrzeć się potrawom podawanym na różnych przyjęciach i wydarzeniach towarzyskich. Jeżeli robią dobre wrażenie, można śmiało prosić organizatorów o dane kontaktowe do firmy cateringowej, obsługującej konkretną imprezę. Klienci często zamawiają jedzenie w restauracjach, które znają i co do których jakości mają pewność. To dobra strategia, choć opłaca się także zaufać firmom cateringowym. Aby przekonać się o ich rzetelności, można na przykład zamówić jedzenie na obiad czy kolację ze znajomymi. Będzie okazja ocenić wygląd, smak i rzetelność obsługi.
Jedzenie na czas
Profesjonalny catering opiera się nie tylko na smacznym jedzeniu, ale także na dotrzymywaniu ustalonych terminów. Klient nie może czekać ani na dostawę, ani na podanie jedzenia. Zamawia catering na konkretną godzinę i zadaniem pracowników jest dotrzeć na miejsce odpowiednio wcześniej, przygotować potrawy do podania i zaserwować je gościom bez zbędnej zwłoki. Oczywiście zakres usług cateringowych może być różny. Niektórzy klienci szukają oszczędności i decydują się na samodzielne podanie jedzenia. Firma cateringowa jedynie przywozi potrawy. Coraz częściej jednak zleceniodawcy proszą także o profesjonalnych kelnerów. Klienci oczekują bowiem pełnego pakietu, łącznie z porządkami po zakończeniu przyjęcia. To droższa, choć chętnie wybierana opcja.
Profesjonalizm firmy cateringowej
Doświadczeni kucharze to podstawa każdej dobrej firmy cateringowej. Oczywiście nie musi ona zatrudniać jedynie osób z bogatą praktyką. Do zespołu trafiają także młodzi ludzie, ale pracują pod okiem starszych i zdecydowanie bardziej doświadczonych kolegów. Wielu klientom zależy na poznaniu osób, które będą dla nich gotować. Jeżeli firma cateringowa chce odnieść sukces, zatrudnia także profesjonalnych kelnerów i współpracuje z zaufanymi dostawcami. Chętnie przedstawia też potencjalnym klientom swój zespół i nie ma żadnych oporów przed odpowiedzią na pytania.