Wiadomości z Sosnowca

Victor Petrychenko w gronie najlepszych

  • Dodano: 2021-06-22 09:00

Sosnowiecki Gastronomik trzyma poziom. Dowodem na to jest zdobyte przez ucznia klasy II  Victora Petrychenko wyróżnienie w prestiżowym konkursie w polskiej edycji „ Les Chefs en or”.

Finał odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie 18 czerwca 2021 roku. Do ścisłej czołówki zakwalifikowało się jedynie dziewięciu najlepszych uczniów z całej Polski, wśród nich Victor, który był najmłodszy. Zadaniem konkursowym było sporządzenie potrawy z selerem w roli głównej.

Reprezentant sosnowieckiej szkoły wykonał danie „ Assiette z selera czyli seler w trzech odsłonach”, które składało się z puree z selera, pieczonego selera i konfitowanego selera z dodatkiem tabouletu ziołowego i piklowanych warzyw. Na jego wykonanie miał jedynie 1,5 godziny.

Jury w składzie: Jarosław Uściński Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Jan Kuroń właściciel firmy „Kuchnia Kuronia”, Marek Burkach szef Instytutu Kulinarnego Transgourmet i Selgros, doceniło walory smakowe i estetyczne, przyznając Victorowi właśnie wyróżnienie. Przewodnikami ucznia w przygotowaniach do konkursu byli dwaj nauczyciele Krystian Cydejko i Tomasz Wasyliszyn.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Sosnowiecki.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również