Wiadomości z Sosnowca

Dobre jedzenie - czym przyciąga Polaków kuchnia japońska?

  • Dodano: 2020-05-27 11:30

Każdy z nas lubi zjeść smacznie i zdrowo. Polska kuchnia oferuje nam wiele takich potraw. Nie oznacza to jednak, że nie sięgamy chętnie po propozycje dań z innych krajów i kultur. Tak właśnie jest chociażby z kuchnią japońską. Jakie potrawy są warte uwagi?

Kuchnia japońska – co ją wyróżnia?

Japonia to kraj leżący u wschodnich wybrzeży Azji. W linii prostej dzieli nas od nich blisko 8600 km. Japonia to kraj o zupełnie innej kulturze, a więc także i kuchni. To właśnie sprawia, że w Polsce nie brakuje fanów Kraju Kwitnącej Wiśni. Kuchnia japońska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Dominują w niej bowiem owoce morza, warzywa i świeże mięso. Nic więc dziwnego, że Japończycy są postrzegani jako osoby szczupłe i długowieczne. Podstawą ich posiłków jest ryż. Dobrze znamy go chociażby z przyrządzania sushi. Warto także zwrócić uwagę na soję, którą znajdziemy w tofu czy paście miso. W dalszej części tekstu przyjrzymy się najbardziej znanym japońskim daniom.

Dobre jedzenie – co warto wiedzieć o sushi i ramenie?

Sushi to potrawa o światowej sławie. Mało kto wie jednak, że znana jest ona Japończykom od VIII wieku. Zanim jednak nabrała współczesnych kształtów, była sposobem konserwacji ryb i owoców morza. Mięso obsypywano ryżem i następnie zakopywano głęboko w ziemi. Dzięki temu mogło ono być zdatne do spożycia nawet kilka miesięcy od momentu zakopania. Współczesna wersja sushi powstała w XIX wieku i stanowiła odpowiedź na potrzeby zapracowanych tokijczyków. Dziś sushi można zjeść na całym świecie. Także w Polsce znajdziemy restauracje oferujące dobre, japońskie jedzenie. Jedną z nich znajdziesz pod tym adresem https://nabe.pl/pl/. Oprócz sushi warto także zwrócić uwagę chociażby na ramen. To gęsty rosół z makaronem pszennym i licznymi dodatkami. Te z kolei zależą od kucharza lub od naszej woli. Niektóre restauracje dają bowiem możliwość samodzielnego doboru dodatków. Wśród nich znajdziemy chociażby kurczaka, wołowinę, gotowane jajko, warzywa, czy grzyby. Możliwości jest więc naprawdę dużo.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Sosnowiecki.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.