Ciężko wyobrazić sobie lokal gastronomiczny bez okapu. Jest to wręcz sprzęt nieodzowny w restauracjach, pubach i knajpach. Nie tylko pozwala na prawidłowe funkcjonowanie systemów wentylacyjnych w kuchni - i usuwa na bieżąco parę wodną znad urządzeń. Znacząco zwiększa także higienę, komfort pracy i bezpieczeństwo osób, znajdujących się w pomieszczeniu.
Czym kierować się przy wyborze okapu?
Okap gastronomiczny występuje w wielu, różnorodnych wariantach. Jednak nim przejdziesz do zakupu konkretnego modelu, pamiętaj, że bardzo istotne przy wyborze są... urządzenia nad którymi zostanie powieszony.
Jeśli Twój lokal bazuje na frytkownicach, mikrofalach, niewielkich kuchenkach i kompaktowych grillach - postaw na okapy kuchenne gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Ich powierzchnia powinna pokrywać się z rozmiarami sprzętu.
Z kolei jeśli posiadasz kuchenki wielopalnikowe lub piec konwekcyjno-parowy, wtedy okapy gastronomiczne z wentylatorem muszą być co najmniej dwadzieścia centymetrów większe od urządzenia. Dzięki czemu pochłanianie pary i gorącego powietrza będzie najefektywniejsze.
Rodzaje okapów gastronomicznych
Okapy gastronomiczne najczęściej są podzielone ze względu na miejsce montażu. Dzięki czemu wyróżnić można modele przyścienne (gdy ciąg kuchenny znajduje się przy ścianie) i centralne (przy ciągach kuchennych, umieszczonych na środku kuchni). Okap gastronomiczny od Gastroprofit ze względu na kształt dzielą się także na skośne, trapezowe i skrzyniowe. Z kolei podział na sposób działanie wyróżnia dwie, główne kategorie: wyciągowe i nawiewno naciągowe. Okapy wyciągowe odpowiadają wyłącznie za odprowadzenie oparów. Z kolei modele nawiewno-wyciągowe mają dodatkowe cechy.
Charakterystyka okapów nawiewno-wyciągowych
Sięgając po okapy nawiewno-wyciągowe mamy trzy możliwości do wyboru i są to:
- okapy indukcyjne,
- okapy kompensacyjne,
- okapy kompensacyjno-indukcyjne
Na Gastroprofit znajdziesz wiele różnorodnych modeli okapów i dodatków do nich. Ponadto bez trudu znajdziesz liczne akcesoria i sprzęty, które wzbogacą każdy lokal. Filtry labiryntowe (tzw. “łapacze tłuszczu”), wychwytują drobiny i kropelki tłuszczu, znajdujące się w parze wodnej. Dzięki czemu żywotność wentylatorów jest znacznie wydłużona i czyszczenie przewodów wentylacyjnych może rzadziej się odbywać. Ponadto samo miejsce pracy staje się znacznie bardziej higieniczne i bezpieczniejsze - możliwości samozapłonu tłuszczu w okapie są zniwelowane.
Co jeszcze warto wiedzieć przy wyborze okapu kuchennego?
Okapy kuchenne, jak i inne urządzenia elektryczne, mogą generować dźwięki. Niekiedy są one dosyć uciążliwe i odbierane jako hałas. Okap nie powinien tworzyć odgłosów przekraczających pięćdziesiąt decybeli. Wtedy umożliwiona jest swobodna komunikacja w pomieszczeniu, a sam personel może pracować w nieuciążliwych warunkach. Warto wiedzieć także o tym, że niektóre firmy oferują stworzenie okapów na konkretne zamówienie i tym samym pełne ich dopasowanie do konkretnego lokalu.