Wielu z nas nie może sobie wyobrazić dnia bez kawy. Napój ten cieszy się ogromną popularnością , gdyż przez wielu uznawany jest za naturalny energetyk. Dziś przyjrzymy się historii kawy oraz jej rzeczywistym właściwościom. Zapraszamy do lektury.
Skąd pochodzi kawa?
Ojczyzną tego napoju jest Etiopia. Już w pierwszym tysiącleciu przed Chrystusem ziarna kawowca spożywano z masłem i solą. Czerpano wówczas z naturalnie występujących roślin. Przepis na parzenie napoju z kawy opracowano w Jemenie w okolicach XIV wieku. Pod koniec XVI wieku w Stambule otwarto pierwszą kawiarnię. Do Europy kawa dotarła z początkiem XVII wieku. W 1647 roku w Wenecji otwarto słynną „Cafe Florian”. Kolejne punkty pojawiały się systematycznie w Londynie, Marsylii, Bremie, Hamburgu, czy Wiedniu. W kawiarniach spotykały się osoby z różnych sfer. Miejsce to upodobali sobie szczególnie artyści. Dziś kawa znajduje się praktycznie w każdym domu. Mnogość gatunków sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie.
Kawa – jakie są jej rodzaje?
Obecnie kawa jest uprawiana w ponad 70 krajach. Kawiarnie zaś znajdują się licznie w każdym mniejszym i większym mieście. Oferują one ten napój w rozmaitych wariantach. Espresso to kawa o pojemności 25 ml, która powszechnie uważana jest za najmocniejszą w smaku i silnie pobudzającą. Espresso stanowi także bazę do innych rodzajów kaw. Delikatniejszą odmianą espresso jest lungo. Do jej przygotowania potrzebujemy espresso, które zaparzamy aż do uzyskania objętości trzy razy większej. Do przyrządzenia takich kaw stosuje się różne gatunki ziaren. Warto stawiać na nietypowe propozycje, które nie są dostępne w tradycyjnych sklepach. Jedne z nich znajdziesz tutaj https://ctdepot.pl/. Innym, dobrze nam znanym, rodzajem kawy jest cappuccino. Składa się ona z espresso oraz mleka. Kluczem do właściwego podania tego napoju jest odpowiednio spienione mleko. Według włoskich standardów pianka powinna mieć od centymetra do dwóch wysokości i być pozbawiona wszelkich pęcherzyków. Dla osób szukających rozkosznych doznań polecamy zaś cafe latte. Kawa ta espresso ze spienionym mlekiem, wzbogacone o syrop i mocno ubitą piankę. Napój ten podaje się w wysokim naczyniu z długą łyżeczką.