Wiadomości z Sosnowca

"Dobry posiłek" w Sosnowcu. Ruszył pilotażowy program z zakresu edukacji żywieniowej

  • Dodano: 2023-11-17 10:00

Sosnowiecki Szpital Miejski dołączył, jako jeden z pierwszych w Zagłębiu, do grona placówek medycznych z województwa śląskiego realizujących pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu" Ministerstwa Zdrowia. Zwiększenie dostępności do porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia dla pacjentów hospitalizowanych w szpitalach to jedne z głównych założeń projektu, który potrwa do czerwca 2024 roku.

W Sosnowcu startuje program Ministerstwa Zdrowia

"Dobry posiłek w szpitalu" to program Ministerstwa Zdrowia uruchomiony w Sosnowieckim Szpitalu Miejskim w listopadzie tego roku. Projekt polega na udzielaniu spersonalizowanych porad żywieniowych pacjentom z oddziałów Chorób Wewnętrznych, Geriatrii i Diabetologii, Neurologii z Pododdziałem Udarowym, Rehabilitacji Neurologicznej, Chirurgii Ogólnej z Otolaryngologią i Urologią, Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu z Pododdziałem Chirurgii Artroskopowej, Otolaryngologii, Urologii, Skórno-Wenerologicznego oraz Klinicznego Perinatologii i Ginekologii Onkologicznej. O rodzaju stosowanej diety i czasie jej trwania będzie decydował lekarz. Opracowaniem jadłospisu natomiast, zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych, zajmą się doświadczeni dietetycy z Działu Dietetyki sosnowieckiego szpitala.

– Jesteśmy dumni, że jako jeden z pierwszych szpitali w regionie będziemy uczestniczyć w tak innowacyjnym programie. Wiemy, jak ważne w dzisiejszych czasach jest zdrowe odżywianie, które stanowi kluczowy element leczenia i regeneracji. Dlatego na program „Dobry posiłek w szpitalu” patrzymy przede wszystkim jak na inwestycję w zdrowie i dobre samopoczucie naszych pacjentów. Wierzymy, że współpraca naszych specjalistów z pacjentami przebywającymi w oddziałach pozwoli na opracowanie jeszcze bardziej urozmaiconej diety, która pomoże im w szybszym powrocie do pełni sił – zaznacza Aneta Kawka, prezes Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego.

Dieta dostosowana do indywidualnych potrzeb zdrowotnych pacjentów

Codzienne informacje na temat jadłospisu wraz z informacjami o składzie każdego posiłku, jego dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej, w tym ilości cukrów, soli, błonnika, sposobie jego obróbki czy obecności alergenów, publikowane są na bieżąco na stronie internetowej Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego w zakładce „Dobry posiłek w szpitalu”. Na stronie umieszczane są także zdjęcia posiłków z danego dnia, które potwierdzają wysoką jakość pożywienia oferowanego pacjentom w placówce.

– Szpitalne posiłki mogą wywoływać skrajne emocje, dlatego cieszę się, że w Sosnowieckim Szpitalu Miejskim stały się one kolejnym jego atutem. Przystąpienie naszego szpitala do ministerialnego programu „Dobry posiłek w szpitalu” to kolejny krok w kierunku zwiększania standardów opieki nad pacjentami z Sosnowca i okolic. W końcu właściwe żywienie, dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjentów to jeden z kluczowych elementów wsparcia w procesie zdrowienia – mówi Arkadiusz Chęciński, prezydent Sosnowca.

Do programu przystąpiły już 23 placówki z województwa śląskiego, w tym Sosnowiecki Szpital Miejski, który jest jednym z pierwszych szpitali w regionie biorącym udział w projekcie. Według jego założeń Narodowy Fundusz Zdrowia (jako płatnik programu) dopłaca każdego dnia 25,62 zł do posiłków każdej osobie przebywającej w placówce. Z programu nie mogą skorzystać jedynie pacjenci hospitalizowani w Zakładzie Opieki Długoterminowej czy Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii oraz żywieni wyłącznie dojelitowo lub pozajelitowo.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Sosnowiecki.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również