Wpisując się w obchody 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu ul.Grota Roweckiego 64 odbył się konkurs kulinarny skierowany do uczniów klas gimnazjalnych oraz ósmoklasistów pt. „Słodka nasza Polska cała”. Zadaniem uczestników było przygotowanie słodkości w biało-czerwonych kolorach, symbolizujących polskie barwy narodowe.
Prace uczniów oceniało profesjonalne jury, które również wsparło nasze przedsięwzięcie i ufundowało nagrody konkursowe za co serdecznie dziękujemy: restauracji Gurin Sushi, restauracji Trzy stawy, restauracji Szafranowy Dwór , Hotelowi Centrum, firmie Nestle Professional oraz cukierni – piekarni Maciuś.
Lista zwycięzców wyglądała następująco:
w kategorii ósmoklasistów:
- miejsce zajęła drużyna ze Szkoły Podstawowej nr 25,
- miejsce zajęła drużyna ze Szkoły Podstawowej nr 1,
- miejsce zajął zespół ze Szkoły Podstawowej nr 35
w kategorii gimnazjalistów:
- miejsce zajęła drużyna z Gimnazjum nr 3,
- miejsce zajęła drużyna z Gimnazjum nr 16,
- miejsce zajął zespół z Gimnazjum nr 5.
Konkurs dostarczył uczestnikom wiele emocji, ale przede wszystkim był okazją do wspólnej dobrej zabawy. Cieszymy się niezmiernie z udziału wszystkich uczestników, którzy nie tylko podjęli trud rywalizacji konkursowej, ale przede wszystkim , w ten niecodzienny sposób - „ na słodko”, świętowali z nami 100 lat Niepodległości Polski.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom umiejętności i kreatywności!