Wiadomości z Sosnowca

Za nami IX Konkurs Kulinarny Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2025

  • Dodano: 2025-03-14 10:15

W Konkursie wzięło udział szesnaścioro uczestników w ośmiu dwuosobowych drużynach. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dania zasadniczego oraz deseru z udziałem sera. Można było użyć sera w dowolnej postaci i wkomponować w potrawę w dowolny sposób.

Rozstrzygnięto konkurs kulinarny

Konkurs był rozstrzygnięty przez Jury, w skład którego wchodzili wybitni szefowie kuchni z renomowanych restauracji w regonie.

Laureaci i wyróżnieni otrzymali atrakcyjne nagrody ufundowane przez: Prezydenta Miasta Sosnowca pana Arkadiusza Chęcińskiego, panią Ilonę Porwoł Dyrektor Hotelu Novotel w Katowicach, pana Andrzeja Gibas i pana Krystiana Cydejko ze szkoły gotowania Na Grillu Academy Silesia oraz Dyrektor CKZiU panią Elżbietę Czernik

Konkurs jest dużym wyróżnieniem i doświadczeniem dla uczestników

– Konkurs Uczniowskie Inspiracje Kulinarne stał się stałym elementem regionalnego środowiska gastronomicznego. Z dużym sukcesem organizujemy go już od 9 lat. Konkurs jest przede wszystkim okazją dla uczestników do rozwoju swoich pasji, szlifowania umiejętności, wymiany doświadczeń i zdrowej rywalizacji z innymi adeptami sztuki kulinarnej. Sam udział w konkursie pozwala uczniom znacznie się rozwijać. Laureaci i wyróżnieni mają znacznie łatwiejszy start zawodowy, gdyż mogą się wyróżnić znaczącym i rozpoznawalnym osiągnięciem. Zwycięzcy i nagrodzeni w naszym konkursie robią teraz kariery w Polsce i na całym świecie. Są szefami kuchni w renomowanych restauracjach, hotelach, na ekskluzywnych statkach i w wielu miejscach. Planujemy rozwijać konkurs,  znaleźć nowych sponsorów, zwiększyć jego oddziaływanie - przekazała Agnieszka Nawrat – organizatorka konkursu, kierownik szkolenia praktycznego CKZiU Sosnowiec.

Wyniki konkursu

Trzecie miejsce zajęły: Dominika Nowak i Zuzanna Wrocławek z Technikum Gastronomiczno – Hotelarskiego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu: wykonując polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem , sos gorgonzola, polenta pieczona z serem oraz sernik limonkowy na deser.

Drugie miejsce zajęły: Diana Davydova i Viktoriia Shcherba z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach wykonując: Ravioli z ricottą w sosie krewetkowym oraz tartaletki z kremem pistacjowo serowym na deser

Pierwsze miejsce zajęli: Ewa Żabińska i Bartosz Pastuszak z Zespołu Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu Zdroju wykonując: ravioli nadziewane serem ricotta ze szpinakiem oraz kaczką z jajem w sosie na bazie gorgonzoli, a na deser gruszkę z serem ricotta oraz migdałami na kruszonce w sosie lemon curd z karmelem.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Sosnowiecki.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również