100-lecie Technikum Gastronomicznego w Sosnowcu – wiek tradycji, pasji i kształcenia mistrzów sztuki kulinarnej
Technikum Gastronomiczne w Sosnowcu obchodzi w tym roku wyjątkowy jubileusz 100-lecia istnienia. Jest to jedna z najstarszych i najbardziej zasłużonych szkół zawodowych w regionie, od lat kształcąca pokolenia kucharzy, cukierników, techników żywienia oraz usług gastronomicznych, turystycznych i hotelarskich, którzy z powodzeniem pracują w najlepszych restauracjach, hotelach i firmach branży HoReCa w Polsce i za granicą.
Początki działalności – rok 1925
26 listopada 1925 roku Ministerstwo Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego wydało zezwolenie Nr 22366/25 na prowadzenie kursów gospodarstwa domowego w Sosnowcu. Już dwa miesiące później została zorganizowana nowa placówka 25 stycznia 1926 roku odbyło się pierwsze zebranie Rady Pedagogicznej. Założycielem i inicjatorem szkoły Ksiądz Kanonik Franciszek Raczyński.
Pierwsze lata funkcjonowania szkoły
Szkoła pierwotnie była szkołą żeńską kształcącą w zawodach gospodarskich, żywieniowych oraz w śpiewie. Pierwsze absolwentki opuściły mury szkoły w czerwcu 1927 roku. Było ich 28.
W 1952 roku odbył się pierwszy egzamin maturalny. Przystąpiło do niego 22 uczennice, wszystkie zdały.
W roku 1960 szkoła zaczęła przyjmować chłopców. Pierwszy absolwent ukończył naszą placówkę w 1962 roku na kierunku kucharz Zasadniczej Szkoły Zawodowej.
W 1974 roku szkoła otrzymała nowy budynek przy ul. Wawel 1.
Natomiast w 1997 roku zostało oddane do użytku nowe skrzydło budynku przy ul. Wawel 1 z salą gimnastyczną i licznymi pracowniami.
Zmiany organizacyjne i nowoczesne pracownie
W 2013 rok Technikum wchodzi w skład Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu.
2018 rok – dzięki funduszom unijnym szkoła uzyskuje najlepsze, najnowocześniejsze w województwie śląskim i jedne z najlepszych w Europie pracownie gastronomiczne i hotelarskie.
Szkoła z unikatową historią
Sosnowiecki Gastronomik jest jedną z najstarszych wciąż działającą szkołą zawodową w Sosnowcu, która zachowała swój charakter.
Sosnowiecki Gastronomik jest jedyną szkołą średnią w naszym regionie działająca i kształcącą zawodowo nieprzerwanie przez 100 lat. W trakcie okupacji w latach 1939 – 44 Niemcy zamknęli wszystkie polskie szkoły średnie w Sosnowcu. Pozwolili jednak na funkcjonowanie działającej przy naszej szkole stołówki. W związku z tym przez cały okres okupacji odbywała się nauka zawodu. Niemcy zakazali nauki przedmiotów ogólnokształcących i rozszerzonych, nie pozwolili wydawać dyplomów, ale mimo to nauka zawodu w naszej szkole oficjalnie trwała. Nasza szkoła uczy zawodu nieprzerwanie od 100 lat.
Tradycja, nowoczesność i sukcesy absolwentów
Przez stulecie działalności szkoła stała się symbolem solidnego rzemiosła, wysokich standardów dydaktycznych i nowoczesnego podejścia do edukacji gastronomicznej. Absolwenci Technikum Gastronomicznego zdobywali liczne nagrody w konkursach kulinarnych, reprezentowali region na arenie krajowej i międzynarodowej, a wielu z nich prowadzi dziś własne, cenione firmy w branży.
– „To miejsce, w którym tradycja spotyka się z nowoczesnością. Sto lat historii zobowiązuje, ale też daje ogromną motywację, by nadal rozwijać kierunki kształcenia, inwestować w pracownie i inspirować młodzież do twórczego rozwoju” – podkreśla kierujący szkołą Wicedyrektor CKZiU w Sosnowcu pan Dariusz Chudzik.
Wydarzenia jubileuszowe
Z okazji jubileuszu zaplanowano szereg wydarzeń podkreślających bogaty dorobek Technikum, m.in.:
- uroczystą galę jubileuszową z udziałem absolwentów, uczniów, władz miasta i przedstawicieli branży gastronomicznej,
- wystawę archiwalnych fotografii i pamiątek prezentującą historię szkoły,
- pokazy kulinarne i degustacje przygotowane przez uczniów i nauczycieli przedmiotów zawodowych,
- wyjątkową jubileuszową edycję Konkursu Uczniowskie Inspiracje Kulinarne.
Jubileusz 100-lecia to również okazja do podsumowania zmian, jakie zaszły w edukacji gastronomicznej w ostatnich dekadach. Szkoła stale inwestuje w nowoczesne pracownie technologiczne, laboratoria, wyposażenie i zaplecze szkoleniowe, współpracując z przedsiębiorcami z regionu oraz organizując praktyki we współpracy z partnerami lokalnie oraz w całej Europie.
Obchody jubileuszu są nie tylko świętem szkoły, ale także podkreśleniem roli kształcenia zawodowego w budowaniu lokalnej gospodarki i rozwijaniu pasji młodych ludzi.














Dodaj komentarz