Wiadomości / Atrakcje Śląska Sosnowiec  

Sezon pasterski w Brennej oficjalnie rozpoczęty!

  • Dodano: 2023-05-12 12:48:00

W niedzielę, 7 maja w Brennej odbył się Redyk, czyli pierwszy wypas owiec na górskich halach w tym roku. Mieszkańcy i turyści rozpoczęli sezon pasterski przy akompaniamencie góralskiej muzyki i zajadając się lokalnymi przysmakami.

Czym jest redyk?

Redyk, czyli oficjalne wyjście pasterzy ze swoimi stadami owiec na wypas na górskich halach był niegdyś postrzegany jako najważniejsze święto wsi. Przy okazji tych uroczystości spisywano owce, znakowano je i liczono. Przed wyprowadzeniem owiec na hale, przeprowadzano magiczne rytuały, aby uchronić zwierzęta przed chorobami. Owce przeprowadzano przez ogień, kazano im okrążać małą jodełkę lub świerka, a także okadzano ziołami. Dziś redyk jest wydarzeniem kierowanym głównie do turystów, chcących poznać folklor tamtejszych rejonów. Redykowi towarzyszy tradycyjna muzyka, potrawy i mnóstwo zabaw!

Wedle tradycji, redyk wiosenny powinien odbywać się w dzień św. Wojciecha (23 kwietnia). Dawniej sezon pasterski zamykał redyk jesienny, odbywający się w dzień św. Michała Archanioła (29 września). 

Wielkie świętowanie 

Tegoroczny redyk wiosenny odbył się 7 maja w Bacówce na Buczu. Podczas wydarzenia kapłan poświęcił i okadził owce, które następnie w spokoju mogły wypasać się na pobliskich łąkach. W redyku wzięło udział wielu mieszkańców Brennej i okolic, jak i turystów ciekawych góralskich zwyczajów. Górale w tradycyjnych strojach zapewniali muzyczną oprawę całego wydarzenia. Nie zabrakło także tradycyjnych, góralskich potraw m.in. oscypków z żurawiną.

Zajrzyjcie do naszej galerii i zobaczcie zdjęcia z tego wyjątkowego wydarzenia!