Wiadomości z Sosnowca

Dodaj trochę iskry do swoich potraw dzięki tym sosom i marynatom!

  • Dodano: 2023-01-26 10:45

Podczas spotkań przy grillu w głównej mierze chodzi o miło spędzony czas. Jednak żadne tego typu wydarzenie nie może odbyć się bez dobrze wykonanych dań. W celu przygotowania pysznego dania z grilla warto wiedzieć jakie sosy i marynaty dodać do potrawy w celu polepszenia smaku. Dobre danie z grilla powinno być smaczne, kruche, a jednocześnie zawierać w sobie aromat mięsa. Dlatego dobrze jest znać różne sosy oraz marynaty, które poprawią jakość przyrządzonego dania.

Jakie sosy do grilla?

W trakcie spotkań na grilla, ważne jest, aby wiedzieć jakie sosy można użyć w celu poprawy smaku. Dobry sos potrafi nie tylko poprawić smak, ale również całkowicie zmienić smak jedzenia. Warto również zapoznać się z rodzajami sosów, jakie można użyć na grillu. Przed grillem warto również zapoznać się z promocjami. Godne polecenia są obecne promocje w gazetce lidla.

Sosy owocowe

Sosy owocowe można rozpatrywać jako alternatywę. Sosy owocowe zazwyczaj są wytrawne, choć są wykonane ze słodkich owoców. Podczas przygotowania takiego sosu warto eksperymentować, aby osiągnąć nietuzinkowy smak. Taki sos może zostać wykonany z połączenia kilku owoców, dlatego nie trzeba ograniczać się tylko do jednego owocu. 

Sosy na bazie majonezu i śmietany

Podczas przygotowywania aromatycznej potrawy na grilla może pomóc wykorzystanie sosu na bazie majonezu. Jednak w przypadku, gdzie większość osób zasiadających do stołu chce dbać o kalorie dobrą alternatywą, jest użycie sosu na bazie jogurtu. Taki jogurt powinien być naturalny, gęsty lub grecki. W takiej sytuacji dobrze jest wymieszać jogurt z majonezem w proporcji 1:1, aby sos miał znacznie mniej kalorii.

Sosy serowe

Jednak, jeśli osoby zasiadające do stołu na grillu nie zwracają większej uwagi na kaloryczność, warto sięgnąć po sosy serowe. Takie sosy mają świetny smak, ale kosztem wysokiej kaloryczności. Sosy serowe świetnie przystosują się do dań mięsnych oraz warzywnych.

Czym jest marynata i jaką wybrać do grilla

Marynata jest mieszaniną cieczy np. oliwy, octu, wina i przypraw. Podczas sporządzania marynaty można użyć różnych składników, dzięki czemu bardzo często ma nietypowy smak. Najczęściej jednak stosuje się składniki, które po połączeniu będą najlepiej nadawać się do danej potrawy, aby podkreślić jej smak. Dlatego też trudno sobie wyobrazić potrawy na grillu bez marynaty. Marynata przede wszystkim nadaje smaku, jednocześnie zmiękczając dania. Warto również wspomnieć, że marynata przedłuża świeżość mięsa. Jednak jak ją przygotować na przykładzie karkówki?

Podczas przygotowywania dań na grilla, nie sposób pominąć karkówki. Dobrze przyrządzona marynata podczas przygotowywania może pomóc w kilku kluczowych aspektach. Odpowiednia użyta marynat zapobiega nadmiernemu twardnieniu mięsa przy jednoczesnym ograniczeniu utraty soków podczas obróbki dania. Należy pamiętać, że w przypadku krótkiego marynowania trzeba pamiętać, że mięso będzie mniej wyraziste w smaku. Dlatego marynowanie najlepiej wykonać noc przed grillem. Co do samego sposobu przyrządzenia, zależy on od samych preferencji.

Dobre połączenie sosów oraz marynaty

W trakcie przyrządzania jakiejkolwiek potrawy na grilla dobrze jest zadać sobie pytanie, w jaki sposób można podkreślić jej smak. Odpowiadając sobie na takie pytanie, można przygotować świetne potrawy, jednocześnie świetnie się bawiąc przy eksperymentowaniu. Warto również zobaczyć, jaka jest obecnie promocja na mięso. Wykorzystując takie nastawienie przy przygotowywaniu potrawy, każda potrawa będzie świetnie smakować, a kucharz odkryje nowe, lepsze sposoby na przyrządzane dania.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Sosnowiecki.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.