Wiadomości z Sosnowca

Innowacyjne warsztaty w Gastronomiku

  • Dodano: 2018-09-27 08:15, aktualizacja: 2018-09-27 08:28

Nowy rok szkolny w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu  ul. Grota Roweckiego 64 ruszył pełną parą. 18 września 2018 w Technikum Nr 3 Gastronomiczno – Hotelarskim odbyły się warsztaty kulinarne przeprowadzone przez Adriana Lukoszka kucharza, który miał okazję pracować w restauracji NOMA w Kopenhadze, uznanej za najlepszą na świecie.

Temat warsztatów był bardzo ciekawy, bo na talerzu w roli głównej wystąpiły insekty i glony. Adrian Lukoszka wraz z nauczycielami - Tomaszem Wasyliszynem i Dariuszem Mączką,  zabrał młodzież w podróż przez smaki niezwykle oryginalne - bo któż z nas miał okazję degustować dania z larwą mącznika, świerszczami, mrówkami czy robakami bambusowymi? Istotnym faktem jest, że te oryginalne składniki podczas warsztatów zostały użyte wraz z naszymi rodzimymi produktami takimi jak: marchew, kalafior czy burak.

W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy III GOa, dla których była to niezwykła uczta i nowe doświadczenie, dzięki którym odkrywali nowe doznania smakowe i wizualne, przełamywali bariery, poznawali nowatorskie zastosowania tych niecodziennych produktów. Warto dodać, że dania z tak nietypowymi składnikami goszczą w menu niewielu restauracji w Polsce i na świecie.

Innowacyjne warsztaty w Gastronomiku

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Sosnowiecki.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również