Innowacyjne warsztaty w Gastronomiku

Czas czytania: 1 min.

Nowy rok szkolny w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu  ul. Grota Roweckiego 64 ruszył pełną parą. 18 września 2018 w Technikum Nr 3 Gastronomiczno – Hotelarskim odbyły się warsztaty kulinarne przeprowadzoneprzez Adriana Lukoszka kucharza, który miał okazję pracować w restauracji NOMA w Kopenhadze, uznanej za najlepszą na świecie.

Temat warsztatów był bardzo ciekawy, bo na talerzu w roli głównej wystąpiły insekty i glony. Adrian Lukoszka wraz z nauczycielami – Tomaszem Wasyliszynemi Dariuszem Mączką,  zabrał młodzież w podróż przez smaki niezwykle oryginalne – bo któż z nas miał okazję degustować dania z larwą mącznika, świerszczami, mrówkami czy robakami bambusowymi? Istotnym faktem jest, że te oryginalne składniki podczas warsztatów zostały użytewraz z naszymi rodzimymi produktami takimi jak: marchew, kalafior czy burak.

W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy III GOa, dla których była to niezwykła uczta i nowe doświadczenie, dzięki którym odkrywali nowe doznania smakowe i wizualne, przełamywali bariery, poznawali nowatorskie zastosowania tych niecodziennych produktów. Warto dodać, że dania z tak nietypowymi składnikami goszczą w menu niewielu restauracji w Polsce i na świecie.

Justyna Romanczyk
Źródło: UM Sosnowiec

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe