VIII edycja konkursu MasterCheff w sosnowieckim CKZiU

Czas czytania: 1 min.

22 listopada w pracowniach zawodowych Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu przy ul. Grota Roweckiego 66 odbyła się VIII edycja konkursu MasterCheff zorganizowanego przez Środowiskowy Dom Samopomocy Salve.

Kulinarne zmagania w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego

Do konkursu przystąpiły 4 drużyny: Specjalistyczny Ośrodek Wsparcia, Środowiskowy Dom Samopomocy Salve, WTZ Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz WTZ Fundacja Brata Alberta. Rozpoczęcie konkursu poprzedził pokaz kulinarny przeprowadzony przez szefa kuchni Krystiana Cydejko i szefa kuchni Artura Kulińskiego. Potrawa pokazowa składała się z piersi z kaczki gotowanej metodą sous-vide, a następnie obsmażonej na maśle w towarzystwie puree z batata i puree miętowego w asyście konfitury z czerwonej cebuli.

Wszyscy goście zostali poczęstowani porcją degustacyjną  przygotowanej potrawy. Konkurs składał się z dwóch części: praktycznej polegającej na wykonaniu dekoracyjnych kanapek oraz teoretycznej, w której uczestnicy odpowiadali na pytania z zakresu gastronomii.

Autor / Źródło
Karolina Goik / UM Sosnowiec

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe