Po Finale Kulinarnego Pucharu Śląska

Czas czytania: 2 min.

19 lutego 2018 r Uczniowie Technikum nr 3 i Branżowej Szkoły I Stopnia nr4 Gastronomicznej w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu (ul. Grota Roweckiego 64)  przystąpili  do  konkursu kulinarnego organizowanego przez Firmę WEINDICH Centrum Przemysłu Mięsnego i Gastronomii.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przystawki zimnej oraz deseru. Inspiracją do wykonania zadania  była tradycyjna kuchnia śląska  w autorskiej aranżacji. Uczniowie  – Tomasz Kostorz i Kordian Jarmundowicz prowadzeni przez nauczycieli Tomasza Wasyliszyna  i Dariusza Mączkę przygotowali przystawkę:

Antre – prażynki ryżowe krupniok, chips z ogórka

oraz deser Śląska rozkosz – mus jabłkowy, pasta makowa, glazura z białej czekolady:

 

Przy ocenie dań konkursowych jury zwracało szczególną uwagę na nazwę dania, jednolitość receptury, właściwy dobór technik kulinarnych, kompozycję na talerzu oraz potencjał pod kątem występu finałowego.

W eliminacjach wzięło udział 21 zespołów z województw: śląskiego, dolnośląskiego, opolskiego, łódzkiego, podkarpackiego. Do finału zakwalifikowało się 12 szkół, wśród nich uczniowie CKZiU w Sosnowcu.

Gratulujemy naszym finalistom i życzymy im powodzenia w dalszych zmaganiach finałowych konkursu, które będa miały miejsce dnia 12 marca 2018 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

Tagi:

CKZiU
Justyna Romanczyk
Źródło: UM Sosnowiec

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe