Victor Petrychenko w gronie najlepszych
Sosnowiecki Gastronomik trzyma poziom. Dowodem na to jest zdobyte przez ucznia klasy II Victora Petrychenko wyróżnienie w prestiżowym konkursie w polskiej edycji „ Les Chefs en or”.
Finał odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie 18 czerwca 2021 roku. Do ścisłej czołówki zakwalifikowało się jedynie dziewięciu najlepszych uczniów z całej Polski, wśród nich Victor, który był najmłodszy. Zadaniem konkursowym było sporządzenie potrawy z selerem w roli głównej.
Reprezentant sosnowieckiej szkoły wykonał danie „ Assiette z selera czyli seler w trzech odsłonach”, które składało się z puree z selera, pieczonego selera i konfitowanego selera z dodatkiem tabouletu ziołowego i piklowanych warzyw. Na jego wykonanie miał jedynie 1,5 godziny.
Jury w składzie: Jarosław Uściński Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Jan Kuroń właściciel firmy „Kuchnia Kuronia”, Marek Burkach szef Instytutu Kulinarnego Transgourmet i Selgros, doceniło walory smakowe i estetyczne, przyznając Victorowi właśnie wyróżnienie. Przewodnikami ucznia w przygotowaniach do konkursu byli dwaj nauczyciele Krystian Cydejko i Tomasz Wasyliszyn.
Tagi:
Urząd Miasta


![Wyłączenia prądu w Sosnowcu. Sprawdź gdzie nie będzie prądu [08.12-13.12]](https://cdn.silesia.info.pl/public-media/2025/12/free-6.jpg)


![TOP wydarzenia w regionie – koncerty, spektakle i mikołajkowe atrakcje [05-11.12]](https://cdn.silesia.info.pl/public-media/2025/12/Pixa-7.jpg)









Dodaj komentarz