Sosnowiec - portal miejski Sosnowiecki.pl

Wiadomości z Sosnowca

Whisky - jakie odmiany powstają w różnych regionach świata?

  • Dodano: 2020-02-05 13:45

Whisky to jeden z najbardziej różnorodnych trunków na świecie. Jego ostateczne cechy i właściwości zależą od regionu, w którym powstają. Dlatego warto wiedzieć, czym wyróżniają się najpopularniejsze z nich.

Whisky – jak długo jest produkowana?

Początki whisky są nierozerwalnie związane z Europą. To na terenie Irlandii i Szkocji powstała „woda życia”. Wg legend wytwarzali ja irlandzcy mnisi już w VII wieku. Miała ona wydłużać życie, łagodzić bóle i pomagać w leczeniu chorób. Nic więc dziwnego, że tak szybko zyskała ona popularność w obu krajach. Z czasem wodę życia zaczęto produkować z wody, jęczmienia i drożdży. Pierwsza taka informacja pojawia się w zapiskach z XVI wiek. Sama nazwa „whisky” przyjęła się niecałe dwa wieki później. Gdy podróże poza granice Starego Kontynentu zaczęły się upowszechniać, to trunek ten wraz z imigrantami dotarł do Nowego Świata. Tam szybko dostosowano recepturę do panujących warunków naturalnych, dzięki czemu powstał nowy gatunek whisky. Mamy tu na myśli burbona oraz Tennessee Whiskey.

Whisky – jakie są różnice między odmianami?

Europejskie trunki wytrawne wyróżnia przede wszystkim skład. Produkuje się je z wody, jęczmienia i drożdży. Różnice między wersją szkocką a irlandzką wynikają z procesu destylacji. Szkoci robią to dwukrotnie, dodatkowo opalając słód w torfowym dymie. Irlandczycy nie robią tego, a trunki destylują trzykrotnie. Whisky europejska leżakuje zawsze w używanych dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Tego typu produkty znajdziesz chociażby w tym miejscu https://swiat-whisky.sklep.pl/49-whisky. Amerykańska whisky natomiast mocno różni się od wyżej opisanych. Przede wszystkim do jej produkcji wykorzystuje się zupełnie inne zboże. Jęczmień jest bowiem zastąpiony przez kukurydzę. To sprawia, że alkohol ma zupełnie inny smak i aromat. Burbon to odmiana amerykańskiej whisky, w której kukurydza stanowi ponad 60% mieszanki zbóż. Nieco mniej jest jej w Tennessee Whiskey. Ta odmiana trunku swój charakter zawdzięcza jednak przez warstwę klonowego węgla drzewnego. To ten zabieg sprawia, że whisky ma tak wyjątkowy smak i aromat.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.