W województwie śląskim Restaurant Week - Festiwal Najlepszych Restauracji odbywa się już po raz szósty. Festiwal startuje 18 kwietnia i potrwa do 30 kwietnia. Hasło wiosennej edycji Restaurant Week to ''Chodźmy do restauracji''!
Stoliki na Festiwal Najlepszych Restauracji można rezerwować na restaurantweek.pl. Każda restauracja przygotowała dwie propozycje trzydaniowego menu (przystawka, danie główne i deser). Cena menu dla jednej osoby - 49 zł. Dodatkowo sponsor Restaurant Week - firma Martini, przygotowała dla gości RW prezent w postaci welcome drinka (szczegóły na stronie rezerwacji restaurantweek.pl).
Restauracje biorące udział w Silesia Restaurant Week: Albenca w Katowicach, Biała Gruba w Mysłowicach, Bistro RAWA w Katowicach, Brick Krakowska 18 w Tarnowskich Górach, Cesarska Hotel Diament Arsenal Palace w Chorzowie, Cztery kąty i Smak piąty w Katowicach, Diament Zabrze (Hotel Diament w Zabrzu), Dworek New Restaurant w Bielsku-Białej, Dzień i Noc w Katowicach, Granat w Katowicach, HG Hotel*** Restauracja w Toszku, Kagami Sushi w Katowicach, Kameralna w Pszczynie, Lobby Bar Atmosfera w Gliwicach, Magiel Kulinarny w Sosnowcu, Minibrowar Majer w Gliwicach, MOMO Restaurant & Cocktail Bar w Gliwicach, NOVO w Katowicach, Pastamore w Bielsku-Białej, Punkt "G"astronomiczny w Pszczynie, Scena Kulinarna Art Restaurant w Bytomiu, SmaQ Food & Wine w Katowicach, Stare i Nowe w Katowicach, Szyb Maciej w Zabrzu, Śląska (Hotel Diament Spodek w Katowicach), The Piano w Bytomiu, Umami w Pyskowicach, Well Done w Dąbrowie Górniczej, WunderBAR w Katowicach, Żurownia w Katowicach.
Ambasadorami wiosennej edycji Silesia Restaurant Week zostali kucharz freelancer Daniel Wanke, Bogna Polańska i Roma Skuza z bro.Kat, działacz społeczny Łukasz Borkowski, fotomaniaczka i manager ds. komunikacji w Grupie PTWP Małgorzata Sklorz, Aleksandra Czapla-Oslislo - blog Ostryga, Marcin Ceran z Pojedzone.