Sosnowiec - portal miejski Sosnowiecki.pl

Wiadomości z Sosnowca

NPP 2018: Plac z zegarem wycofany z konkursu

  • Dodano: 2018-07-11 05:45, aktualizacja: 2018-07-11 06:04

Komisja tegorocznej edycji NPP, organizowanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego wycofała z konkursu realizację zwycięskiego projekt sosnowieckiego Budżetu Obywatelskiego.

Z powodu niespełnienia warunków formalnych konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego realizacja „Sosnowiecka podróż w czasie” została wycofana z tegorocznej edycji konkursu. Jednocześnie informujemy, że osoby, które oddały głos na tę realizację w plebiscycie internautów, będą miały możliwość ponownego głosowania. O formie i możliwości głosowania osoby te zostaną poinformowane drogą mailową. Przepraszamy internautów za zaistniałą sytuację – informuje biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego.

Do tegorocznej edycji konkursu na Najlepszą Przestrzeń Publiczną 2018 roku projekt zgłosił jego projektant, Bartosz Majewski. Architekt na zlecenie miasta realizował dokumentację projektową dla zgłoszonego w ramach Budżetu Obywatelskiego 2015 roku pomysłu. Na jego zlecenie wykonana została profesjonalna sesja zdjęciowa obiektu z drona. Ze strony Urzędu Miasta Sosnowca nie wpłynęła informacja zwrotna, że park zostanie zgłoszony do tegorocznego NPP. Nieoczekiwanie dla wszystkich, komisja konkursowa zakwalifikowała projekt do głosowania internautów. Miejscy urzędnicy postanowili zgłosić do plebiscytu rewitalizację kompleksu wypoczynkowego Stawiki w Sosnowcu. Ostatecznie jury konkursowe zdecydowało się na wyłączenie projektu z głosowania internetowego.

Sosnowiecka Podróż w Czasie jest placem parkowym z zegarem słonecznym i „meteorytami”. Teren znajduje się w jednym z sosnowieckich parków położonych w rejonie ulic Mościckiego i Parkowej, rzeki Przemszy oraz w bliskim sąsiedztwie II Liceum Ogólnokształcącego im. Emilii Plater, dworca autobusowego i Urzędu Miasta Sosnowiec.

Zaprojektowany zegar słoneczny to zegar analemmatyczny. Oznacza to, iż czas jest wskazywany przez cień osoby stojącej na środku zegara, w miejscu wskazującym aktualny miesiąc roku. Zegar wskazuje czas słoneczny letni. Został zaprojektowany i wykonany z prefabrykatów żelbetowych które zostały zlicowane z nawierzchnią placu. Jest on elementem interaktywnym dla użytkowników przestrzeni publicznej, służy również jako przyrząd doświadczalny dla nauczycieli przedmiotów matematyczno – przyrodniczych pobliskich szkół. Zegar daje możliwość współpracy z Planetarium Śląskim w Chorzowie oraz Wydziałem Fizyki na Uniwersytecie Śląskim. Nasadzenia wokół placu utrzymane są w tematyce upływającego czasu i zmienności pór roku. Na placu zaprojektowano również drewniane siedziska i skarpy, które tworzą dwie „górki” lub „meteoryty”. Forma siedzisk jest nieregularna i nowoczesna. Inwestycja powstała w ramach Budżetu Obywatelskiego Miasta Sosnowiec.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.